Mistä on hyvät säästäjät tehty?

Olin tänään Julia Thurénin kanssa juttelemassa säästämisestä ja sijoittamisesta Ylen Radio Ykkösellä Sari Valton ohjelmassa. Ohjelman voi kuunnella täällä.

Pohdimme muun muassa sitä, miten rahaa saisi säästöön. Julia kertoo oman tarinansa, kuinka hän onnistui säästämään vuodessa 10 000 euroa luopumatta oikein mistään tähdellisestä.

”Mistään” on tietysti suhteellista. Julia muun muassa ajoi kaikki matkat fillarilla ja säästi julkisesta liikenteestä 60 euroa kuussa. Toisille talvipyöräily pakkasesssa voi olla jo ajatuksenakin niin kauhistuttava, että on ihan mahdotonta ajatella, että tässä nyt ei luovuttaisi mistään. Perusturvallisuushan tuossa liukkailla teillä, pimeässä ja pyryssä järkkyy!

Mutta tästä päästäänkin ajatukseeni siitä, että hyvät säästäjät tykkäävät säästämisestä niin paljon, että se korvaa naaman jäätymisen. Olen itse fillaroinut monta talvea. Eihän se kivaa ole, vaikka vaatteilla ja laskettelulaseilla homman saa siedettäväksi. Mutta se on kivaa, että rahaa säästyy. Se on kivaa, että sitä säästyy sijoittamiseen. Se on kivaa, että vähitellen pääomaa kasaantuu.

IMG_0916
Tunnin haastattelu on kuunneltavissa Yle Areenassa. Säästämisen lisäksi keskustelimme Julian kanssa sijoittamisesta ja vastuullisuudesta.

Olen usein miettinyt, ja siitä kirjoittanutkin, että ne, jotka ajattelevat säästämisen olevan yhtä kituuttamista, erehtyvät. Säästäminen, kun siinä on päässyt vauhtiin, on oikeasti palkitsevaa. Sitä voi olla vaikeaa ymmärtää, jos ei ole aloittanut. Verrattuna ostoksiin, joista saa palkinnon heti, kun vetää uuden paidan aamulla töihin päällensä, säästämisestä tulevat palkkiot tuntuvat etäisiltä. Ajatellaan, että ne ovat kaukana, siellä jossain eläkkeellä. Mutta se ei pidä paikkaansa! Se, että jättää paidan ostamatta voi olla ihan yhtä iso ilo, kuin sen ostaminen.

Tästä aiheesta lisää Sari Valton tekemässä mainiossa haastattelussa, joka löytyy siis Yle Areenasta. Julian uusi mainio kirja Kaikki rahasta taas löytyy kirjakaupoista. Minäkin vilahdan siinä, aiheena taloudellinen riippumattomuus.