Suuri tapettiurakka: Mitä maksoi ja miltä nyt tuntuu – kerron kaiken!

Hyvältä tuntuu! Tapettitehtaan perinteiset paperitapetit toivat kotiin juuri sellaisen lempeän viipyilevän tunnelman kuin halusimme. Ammattilainen hoiti tapetoinnin ja kotitalousvähennyksen ansiosta säästimme työn hinnassa 2400 euroa.

Tapettien keskellä ihminen on onnellinen! Etualalla Lukko-tapetti, takana Juhannusruusu-tapetti. Kuvat Paula Virta.

Kaupallinen yhteistyö: Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola

Minä tykkään väreistä kodissa. Edellinen Merihaan koti on ainoa asuntoni, jossa seinät olivat (jonkun aikaa) kokonaan valkoiset. Koska olen vähän epävarma sisustusratkaisuiden tekijä, hetken aikaa erehdyin ajattelemaan, että seinien kuuluu olla valkoiset.

Mutta höpsis! Seinien kuuluu olla sen väriset, missä on hyvä olla! Toiset saavat valkoisesta rauhaa ja harmoniaa, minä saan iloa väreistä ja kuvioista.

Oli jotenkin mahtavaa huomata, että nykyään sitä uskaltaa jo tehdä oman näköisiä valintoja.

Meille oli alusta asti ihan selvää, että Munkkiniemen kotiin tulee tapettia.

Ihan yhtä selvää oli, että tapetit valitaan Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan valikoimasta.

Paperitapetit tehdään perinteisellä painomenetelmällä Akaassa. Ne ovat ympäristöystävällisiä ja kotimaisia. Ja sitten ne ovat tietysti maailman kauneimpia.

Vihreän Lukko-tapetin ympäröimänä herään aina toiveikkaana!

Tapettitehdas auttoi valinnoissa

Tapetoin aikoinaan vanhan Töölön-kotini makuuhuoneen seinän Tapettitehtaan ehkä kauneimmalla tapetilla, Birger Kaipaisen suunnittelemalla Kiurujen yöllä. Tänne Munkkiniemeen valitsimme tapetit, jotka osuivat 1920-luvulla rakennetun talon tyyliin.

Tapetointiurakkamme oli suhteellisen iso. Uusi tapetti laitettiin viiteen huoneeseen. Työhuoneen parikymmentä vuotta vanhan sinivihreän tapetin jätimme paikoilleen, koska se on nätti ja hyvässä kunnossa.

Idea taaperon huoneen Juhannusruusu-tapettiin lähti muuttopäivästä. Pihan Juhannusruusu sinä kuumana päivänä täydessä kukassa. Tapetti muistuttaa onnellisesta muuttopäivästä joka päivä.

Kun urakan suunnittelu alkoi viime kesänä, halusin siihen apua. Tapettitehtaan

sisustussuunnittelija Susanna Vastamäki auttoi miettimään asiaa näkökulmista, joita en olisi osannut itse huomioida. Tapeteissa ei riitä, että värit mätsäävät – myös kuvioiden täytyy osua yhteen, jotta kokonaisuus ei ole levoton.

Omissa pohdinnoissani keskityin kodin tunnelmaan. Meillä perheen päättävillä jäsenillä oli yhteinen toive siitä, että kotona olisi ennen kaikkea tosi kodikasta. Minulla oli erikseen ajatus siitä, että joka huoneessa olisi vähän erilainen tunnelma. Kuvista voi kurkkia, miten tässä onnistuimme. Minusta erinomaisesti!

Minusta meille tuli tapeteilla hyvin kesäinen tunnelma. Se toteutuu jännästi myös esikoisen huoneessa, jonka tapetti on sini-vihreä Bownet. Minulle se tuo mieleen ihanan viileän vinttihuoneen kuumana kesäpäivänä.

Mitä tapetointi maksaa?

Me tapetoimme yhteensä noin 70 metriä seinää asunnossa, jonka huonekorkeus on noin kolme metriä. Meidän tapettimme olivat noin 3500 tuhannen euron arvoiset. Tapettitehtaan sivuilla menekin voi laskea tapettikohtaisesti – menekki riippuu siitä, vaatiiko tapetin kuvio kohdistusta.

Vertailun vuoksi: Vanhan Töölön-kotini yhden seinän tapetti maksoi aikoinaan noin 200 euroa ja pelkästään se muutti koko asunnon ilmettä valtavasti.

Kuva 4:

Olohuoneeseen valitsisimme klassisen Wiener-Jugend -tapetin beigessä sävyssä. Alkuperäinen valinta oli sininen, mutta muutin mieleni marraskuun pimeillä.

Paperitapetin olisi voinut laittaa seinään itsekin, mutta päädyimme siihen, että huolehdimme itse vain vanhojen tapettien poistosta ja otamme ammattilaisen tekemään pohjustuksen sekä varsinaisen homman. Meillä oli kädet täynnä töitä ja taapero. Isä onneksi auttoi vanhojen tapettien poiston kanssa. (Tai siis pääosin hoiti homman.)

Meidän käyttämä koulutettu suomalainen ammattilainen veloitti työstä 53 euroa tunti (sis. alv 24 %). Työhön meni yli neljä viikkoa, koska pohjustustöitä ja vaikeasti tapetoitavia paikkoja (esim. patterin taustoja) oli paljon.

Tapetoija kävi meillä arviokäynnillä ja osasi varoittaa tästä etukäteen, joten mitään ikäviä yllätyksiä ei tullut.

Vertailun vuoksi: Töölön-kotini yhden seinän tapetointi vei kokonaisuudessaan pari kolme tuntia, kun tapetti laitettiin siistiin valkoiseen seinään. Työ maksoi jonkun satasen.

Lyhyesti voisi sanoa niin, että itse tapetointi on nopeaa ja iisiä, mutta jos alta halutaan poistaa vanhat tapetit, niin sitten homma voi monimutkaistua. Tästä syystä monet vain jättävät vanhat tapetit alle ja tapetoivat siihen uudet päälle.

Me huomasimme, että jokainen vanha tapetti käyttäytyy poistettaessa yksilöllisesti. Paperitapetit lähes lensivät höyryttämällä pois, kun taas muovipintaiset aiheuttivat paljon murheita.

Tapetoinnista saa kotitalousvähennyksen

Säästimme entisen piian huoneen ja teimme siitä kodinhoitohuoneen. Huoneessa oli alun perin tapetti, jossa oli keltaiset kukat ja se oli ihan täydellinen. Valitsin tilalle hyvin samanlaisen Niittyleinikki-tapetin, sekin täydellinen.

Tapeteista itsestään ei saa kotitalousvähennystä, mutta tapetointityön teettämisestä saa kotitalousvähennyksen.

Meidän neljän viikon tapetointityön loppulasku oli noin 6000 euroa alveineen. Saamme siitä minulle ja Kallelle jaettuna täyden 40 %:n kotitalousvähennyksen, eli urakka maksaa meille lopulta noin 3600 euroa. En kilpailuttanut sitä, enkä kysynyt muilta tarjouksia. Otimme vain hyväksi tiedetyn tekijän.

Kotitalousvähennyksestä vielä pro tip: Jos teette isomman remontin, sen jakaminen kahteen osaan voi olla kotitalousvähennyksen kannalta viisasta. Minä en tiennyt tätä, mutta meillä oli onnea matkassa.

Tapetoijallamme oli viime syksynä niin kiire, ettei hän päässyt hommiin silloin, kun keittiötä ja kylppäriä remontoitiin. Sen takia tapetointi siirtyi tämän vuoden puolelle.

Kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 € /henkilö / vuosi. Meillä tuo summa tuli täyteen kylppäri- ja keittiöremontissa. Tänä vuonna tehdyn tapetoinnin saamme tämän vuoden kotitalousvähennykseen. Siirto säästi meille 2400 € euroa!

%d bloggaajaa tykkää tästä: