Sijoitussuunnitelmani – tällainen se on

Sijoitussuunnitelma? Onko sinulla sellainen? Pitäisi olla. Lupasin Rahastokirja-lukupiirissä jakaa omani, joten tässä se tulee.

Aloitin tammikuun alussa Instagramissa Rahastokirja-lukupiirin, jossa käyn kirjaa läpi luku luvulta.

Kirjan toisessa luvussa kirjoitan sijotussuunnitelmasta ja rahastosalkun perustan valamisesta.

Tähän blogiin tiivistin sijoitussuunnitelmasta  perusasiat ja sitten omat toteutukseni. Voit lukea sijoitussuunnitelman tekemisestä enemmän Rahastokirjasta.

Sijoitussuunnitelman tärkein tehtävä on muistuttaa omista tavoitteista ja hyvistä aikeista silloin, kun markkinoilla myrskyää ja tekee mieli lyödä koko sijoitushomma läskiksi. Sijoitussuunnitelma on työkalu, jolla sitoutat itse itsesi sijoittamiseen. Kun pörssissä on iisiä, sitoutumista ei juuri kysytä. Sen kun sijoitat ja rikastut. Ei vaikeaa. Sitoutuminen mitataan vasta, kun myrsky nousee horisontissa, kuten tällä viikolla.

Mutta sijoitussuunnitelmalla on käyttöä myös hyvällä säällä. Sijoitussuunnitelma on jonkin sortin tietkartta. Olen huomannut, että aloittelijat haluavat usein vain päästä äkkiä alkuun ja sijoittaa kiireellä johonkin. Fiksua olisi kuitenkin vetää hetki happea ja miettiä vähän sitä, mitä haluaa ja ennen kaikkea tarvitsee. Näin ei tee alussa pöhköjä valintoja.

Minulla sijoitussuunnitelma on selkärangassa. Tiedän, että olen pitkäjäntäinen, riskiä hyvin sietävä sijoittaja ja teen ratkaisuni sen mukaan. En siis ole erityisesti kirjannut suunnitelmaani paperille, mutta ei kirjaaminen huono idea ole.  

Tältä sijoitussuunnitelmani näyttäisi, jos sen kirjaisin.

1. BUDJETTI: Paljonko voin sijoittaa?

Onko minulla käteistä pahan päivän varalle niin, että en joudu koskemaan sijoituksiini, kun esim. pesukone hajoaa? Puskuri on supertärkeä, koska usein käy niin, että sitä käteistä tarvitsee juuri silloin, kun pörssi laskee. Entä onko minulla sijoitettavaksi isompi kertasumma vai onko sijoittamiseni säännöllistä.

Minun budjettini on ollut poikkeusasetuksilla jo tovin. On ollut remonttia ja perhevapaata, ja budjetti on ollut mitä sattuu. Silloin kun olin palkkatöissä, budjettini oli 400 e / kk rahastoon ja satunnaisesti osakesijoituksia, kun oli enemmän rahaa.

Yritykselleni minulla on oma sijoitussuunnitelma. Minulla on jo hetken aikaa ollut tilanne, jossa minulla on ollut yksi isompi potti sijoitettavaksi. Olen purkanut sitä säännöllisesti rahastoihin viimeiset 1,5 vuotta, vielä sitä on jäljellä. Homma on edennyt suunnitelman mukaan.

2. SIJOITUSAIKA: Kuinka pitkän aikaa rahat voivat olla kiinni sijoituksissa?

Sijoitusaika vaikuttaa rahaston valintaan. Jos sijoitusaika on lyhyt, vain muutaman vuoden tai alle, ei voi sijoittaa ainakaan kaikkia rahojaan rahastoon, jonka arvo heiluu kovasti. Se tarkoittaa myös pienemmän tuoton hyväksymitä.

Minun sijoitusaikani on pitkä. Rahat saavat olla kiinni melkeinpä tästä ikuisuuteen, koska suurempia tarpeita irrottaa pääomaa ja investoida (esim. ostaa kesämökki) ei ole. Lähtökohtaisesti ajattelen, että rahat saavat olla kiinni niin kauan kuin olen töissä. Olen nyt 44.

3. Riskinsietokyky: Kuinka hyvin pää kestää sijoitusten arvon vaihtelua?

Jos menee paniikkiin laskusta, se ei kestä hyvin ja silloin kannattaa miettiä vähäriskisempiä sijoituksia, esimerkiksi yhdistelmärahastoja. Pienempi riski toki tarkoittaa, että ei voi odottaa ihmeellisiä tuottojakaan.  

Minun riskinsietokykyni on suuri. En myynyt finanssikriisissä, enkä koronassakaan muuten kuin vaihtaakseni parempiin yhtiöihin. Siksi salkussani osakepaino on iso. Minulla on kuitenkin myös pienempiriskisiä sijoituksia esimerkiksi metsä- ja kiinteistörahastoihin, lähinnä sen takia että osakkeita alkoi olla paljon suhteessa varallisuuden kokonaisarvoon.

4. VAIVANNÄKÖ: Käytettävissä oleva aika ja taidot

Jos ei ole aikaa eikä taitoa, kannattaa valita sijoituskohteeksi rahastot. Jos on taitoa ja aikaa, voi sijoittaa suoraan osakkeisiinkin, jos kamalasti haluaa. Alkuunhan se menee helposti pieleen, mutta kovalla työllä taidot karttuvat.

Minä olen aika nöyrä omien taitojeni suhteen. Mitä kauemman sijoitan, sitä paremmin ymmärrän, että oikeiden osakelöytyjen tekeminen on vaikeaa. Sen sijaan aikaa minulla on: nipistän sitä joka välistä, koska sijoittaminen on minusta hauskaa. Tajusin juuri, että olen luopunut kokonaan musiikin kuuntelusta, koska kuuntelen mieluummin sijoittamista koskevia podeja. Olen onnistunut ujuttamaan sijoitusjuttuja jopa työajalle.

5. ALLOKAATIO, eli mihin omaisuusluokkiin haluan sijoittaa.

Allokaatiota ei yleensä taideta laskea osaksi sijoitussuunnitelmaa, sillä se on ennemminkin sen lopputulos. Budjetti, riskinsietokyky, sijoitusaika ja mahdollisuudet nähdä vaivaa määräävät allokaation.

Minun sijoitussalkkuni allokaation perusta on siinä, että

a) sijoittamisen on säännöllistä

a) siedän hyvin riskiä

b) sijoitusaikani on pitkä

c) aikaa on, ja halua kehittää taitoja

Allokaationi on jokseenkin sellainen, että 80 % sijoitusvarallisuudestani on kiinni osakkeissa ja 20 % rahastoissa. Sanoisin niin, että koska viisauteni on lisääntynyt, pyrin jatkossa kasvattamaan rahastojen ja ETF:ien osuutta.

Muista kuitenkin, että sijoitussuunnitelmaa ei voi kopioida toiselta. Sen pointti on, että käy ITSENSÄ kanssa neuvottelun omista tarpeistaan, tavoitteistaan ja mahdollisuuksistaan. Kopsattua sijoitussuunnitelmaa ei tiukassa paikassa pysty noudattamaan.

Rahastokirjan vasta-alkajille voit tilata täältä. Koodilla RAHASTOKIRJA saat hinnasta 20 % pois. Ja hei! Sama alennuskoodi toimii myös Sijoittajaksi 7 päivässä -kirjaan, jos tilaat ne yhdessä.

Se on sillä lailla, että jos hyasintti meinaa kaatua myrskyssä, tarvitset sijoitussuunnitelman 🙂 Rahastokirjassa on laajemman ohjeet sen tekemiseen.

2 Replies to “Sijoitussuunnitelmani – tällainen se on”

  1. Kiitos hyvästä blogista. Sinun ja Erkki Sinkon ajatuksia on mukava lukea. Olen muutaman vuoden sijoittanut ja kaikki suorissa osakkeissa. Olen yrittänyt alkuun rahastosijoittamista, mutta koska se on tylsää, niin se ei motivoi. Alkuun salkkuni yhtiömäärä oli parhaimmillaan parikymmentä, mutta nyt mennään aika keskitetyllä seitsemän yhtiön laatuosake salkulla. Tuntunut, että liian monen yhtiön seuraaminen ja yrityksen tunteminen vienyt liikaa aikaa ja lisäksi en löydä, niin monta yhtiötä, joihin motivoituu. Kysymys sinulle, miksi olet päätynyt itse hajauttamaan noin moneen yhtiöön salkussa?

    Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: