Näin tein testamentin verkossa

Testamentti ei ole vain vanhojen ja rikkaiden juttu. Jos sinulla on alaikäisiä lapsia ja vähänkin omaisuutta, esimerkiksi omistusasunto, tarvitset testamentin. Minä tein omani kätevästi Lexlyn verkkopalvelussa.

Tällainen nuori kissakin tarvitsee testamentin.

Mainos: Lexly

Minulla on nyt testamentti.

Miten hämmentävän helpottavalta se tuntuukin.  Oletukseni oli, että näiden asioiden pohtiminen olisi ahdistavaa, mutta sitten kun avasin puolen vuoden pohdinnan jälkeen Lexlyn verkkopalvelun ja aloin vain tehdä ensin edunvalvontavaltakirjaa ja sitten testamenttia, päällimmäinen tunne oli helpotus.  

En ole menossa minnekään, tai ainakaan kuolemassa, mutta jos niin kävisi, olen ainakin pitänyt perheen edusta huolta.

Opin tämän prosessin aikana, että tällaisen ydinperheellisen ihmisen testamentilla on oikeastaan kaksi keskeistä tarkoitusta, ja ne ovat sidoksissa elämänvaiheeseen.

Kun lapset ovat alaikäisiä, pitää varmistaa, että lesken ja lasten elämä on mahdollisimman helppoa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että testamentilla määrätään oma osuus yhteisestä asunnosta puolisolle (toki lapsilla on oikeus lakiosaansa). Näin mahdollistetaan se, että leski voi ilman viranomaisbyrokratiaa halutessaan myydä yhteisesti omistetun kodin ja vaihtaa sen sopivampaan. Tässä yhteydessä tarvitaan usein vielä henkivakuutusta, jotta leskellä on surun keskellä taloudellista liikkumavaraa järjestellä elämää uusiksi.

Ilman testamenttia käy niin, että lapset perivät kaiken, ja heidän ollessa alaikäisiä, omaisuus joutuu holhousviranomaisten valvontaan. Silloin kotia ei voi ilman viranomaisilta anottua lupaa myydä. Tämä on siis perintöjuridiikan tehdasasetus. Luvan saa kyllä, kunhan se myynti on lasten edun mukainen, mutta prosessi voi viedä lähemmäs vuoden, ja sinä aikana asuntolainat juoksevat.

Minun ensimmäisen testamenttini keskeinen sisältö oli nimenomaan järjestää asiat niin, että perheellä olisi mahdollisimman helppoa.

Toinen testamentti perintösuunnittelua varten

Lasten kasvettua testamentti-game on ihan erilainen. Viranomaiset voi unohtaa, kun lapset ovat täysi-ikäisiä. Toista testamenttia lähestytään enemmän verotuksen optimoinnin näkökulmasta.

Mielikuvissa vanhemmalla iällä tehty testamentti on sellainen dramaattinen ruutitynnyripaperi, jolla määrätään lempilapselle valtaosa kakkua ja jätetään muille vain lakiosa.

Epädramaattisemmassa todellisuudessa testamenttia käytetään tässä kohtaa verosuunnittelun välineensä. Toisin sanottuna: tekemällä testamentin voi optimoida maksettavien perintöverojen määrää.

Lexlyn perhejuristi Pauliina teki minulle laskelman, josta kerroin laajemmin IG:ssä. Siinä oli esimerkki, jossa iäkäs nainen jätti kahdelle eläkeikää jo kolkuttelevalle lapselleen 300 000 euron arvoisen kesähuvilan. Testamentittomassa perustilanteessa lapset maksaisivat perintäveroa yhteensä noin 30 000 euroa. Fiksusti tehdyllä testamentilla verot saadaankin kutistettua vajaaseen 10 000 euroon, kun lapset luopuvatkin perinnöstään osittain, omien lastensa hyväksi. Ja toki olisi päästy vieläkin halvemmalla, mutta pidettiin tämä nyt sellaisena realistisena esimerkkinä.

Ymmärrän hyvin, ettei tällaisista esimerkeistä kirjoitella lehdissä, kun kukaan ei riitele tai huuda. Mutta jos tekemällä testamentin voi säästää kymmeniätuhansia, niin kelpaa minulle.

Testamentti netissä sinkulle, avoparille, minulle

Minä tein nyt oman, ensimmäisen testamenttini Lexlyn verkkopalvelussa. Hommaan meni noin puoli tuntia, kun olin perehtynyt aiheeseen etukäteen. Parissa kohdassa kysyin chatissä varmistusta toissijaissaajamääräyksestä. Toissijaissaajamääräys liittyy siihen, kuka perii minulta perittyä omaisuutta ja sillä voi huolehtia siitä, että omaisuus ei karkaa omasta suvusta esimerkiksi siinä tilanteessa, että leski menee uudestaan naimisiin tai saa lapsia. Niin tai myöhemmin sitten niiden omien lapsien puolisoille – vähän niin kuin vahingossa.

Olin ymmärtänyt toissijaissaajamääräyksen oikein, mutta hyvä se oli varmistaa. Chatti on olemassa juuri sitä varten, että sitä käytetään! Ja vastaamassa on siis oikea elävä juristi, ei pöhkö botti, joka kertoo opettelevansa hommia ja pyytää kysymään yksinkertaisia asioita.

Yksi ihan peruskysymys koskee sitä, suljetaanko lasten puolisoiden avio-oikeus perintönä tulevaan oikeuteen pois. Tämä on sellainen perushomma, joka melkein aina juristin tekemään testamenttiin kirjataan, jotta ei käy niin, että lapsen avioeron myötä ex-miniästä tai -vävystä tulee yksi sukutilan omistajista. Tämä tärkeä kirjaus tulee mukaan myös verkkopalvelussa tehdyssä testamentissa.

Verkossa tehty testamentti maksaa normaalisti 90 euroa, juristin kanssa tehty 400 euroa.

Jos olet yhtään UTELIAS tai KIINNOSTUNUT, lähde seikkailemaan verkkopalveluun. Et menetä mitään, koska testamentti maksetaan vasta, kun se on tehty.  Megahienoa on se, että jos ostettuasi toivot, että juristi jälkitarkistaa testamentin, niin se onnistuu. Testamentin tehtyäsi saat sähköpostin, jossa kysytään tarkistustarpeesta. Sitten juristi soittaa sinulle, jos tarkistusta kaipaat.

Testamentin voi tehdä täällä.  

Jos olet vielä epävarma, niin Lexlyltä voi varata 15 minuutin maksuttoman keskusteluajan. Siinä voidaan selvitellä tarpeet.

Lexlyn perhejuristi Pauliina arvioi, että palvelu on yksinkertaisin silloin, kun testamenttia tehdään suoraan omille lapsille tai muille läheisille. Jos sinulla on puoliso, saatat tarvita juristin apua siinä, missä laajuudessa puolison asemaa kannattaa testamentissa turvata. Puolison osalta valitset, annetaanko puolisolle hallinta- vai omistusoikeus ja annetaanko se osaan vai kaikkeen omaisuuteen. Puolisohan saattaa pärjätä myös ihan hyvin omien varojensa turvin, jolloin häntä ei testamentissa nimetä ollenkaan.

Jokaisen meistä tilanne on siis vähän erilainen ja tämä oli juuri se toinen kohta, missä itsekin kysyin neuvoa.

Täältä voit käydä lukemassa lisää.

Tältä sivulta löydät vastauksia erilaisiin elämäntilanteisiin. Lexly on tehnyt ohjeet avopareille, pariskunnille, joista vain toisella on lapsia, yksinhuoltajille, lapsettomille pariskunnille, sinkuille… You name it. Löydät ne täältä.

Ja täällä voit vielä käydä valmistautumassa testamentin tekemiseen verkossa. Mukana on mm. sanasto.

2 Replies to “Näin tein testamentin verkossa”

  1. Minua kiinnostaisi tietää voiko tuon lasten puolisoiden avio-oikeuden sulkea pois vain avioerotapauksissa. Mietin, että poikieni vaimot ovat ihania ihmisiä eikä kummallakaan perheellä ole liiemmälti rahaa. Jos suljen avio-oikeuden pois ja kuoltuani poikani kuolee äkillisesti, niin miniä jäisi vielä vähän enemmän tyhjän päälle…

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: