Kiitos osittainen vanhempainvapaa – vauva ei vienyt tuloja eikä töitä

Jaoimme puolisoni kanssa vanhempainvapaan puoliksi. Harvoin käytetty järjestely toimi erinomaisesti sekä taloudellisesti että vauvan ja vanhempien kannalta. Yritykselleni se oli pelastus. Tuloni pysyivät jokseenkin ennallaan vauvavuodesta huolimatta.

Kun aloin toivoa tulevani vielä kerran äidiksi, googlasin poppakonstien lisäksi sitä, miten voisimme jakaa perhevapaat niin, että voisin tehdä töitä ja pitää yritykseni pystyssä vauvavuodesta huolimatta.

Googlaus tuotti työrintamalla tulokseksi osittaisen vanhempainvapaan. Kun vauvakin sitten muutama aika myöhemmin syntyi ja paljastui helpoksi ja hyvin syöväksi tyypiksi, oli selvää, että meidän perheessä vanhempainvapaat jaettaisiin.

Ennen googlaustani en ollut koskaan kuullutkaan osittaisesta vanhempainvapaasta, eikä ihme. Vanhempainvapaiden jakaminen on harvinaista. Kelan mukaan mahdollisuutta vanhempainvapaiden jakamiseen käytti vuonna 2020 vain vähän yli 100 paria, kun kokonaisuudessaan vanhempainrahaa sai 68 070 suomalaista. Mikä ero!

Ennen kuin olin edes raskaana, selvitin, miten voisin tehdä äitiyslomalla töitä. Kyse ei ole mistään työpakkomielteestä, vaan siitä, ettei yrittäjä oikein voi vain pistää kioskia kiinni vuodeksi. Esikoisen kanssa taukoa töistä tuli reilu 1,5 vuotta.

Vanhempainvapaata on se loppuosa ajasta, jota ennen kutsuttiin äitiyslomaksi. Se ei siis tarkoita hoitovapaata, vaan aikaa, jona hoidetaan noin 3-9 kuukautta vanhaa vauvaa. Ensimmäiset neljä kuukautta äiti saa äidille tarkoitettua äitiysrahaa.

Isä kotona taaperon kanssa ei ole äidin taivas

Esikoisen kanssa puolisoni oli hoitovapaalla seitsemän kuukautta, joten hoitohommien jakaminen ei ollut meillä uutta. Suurin yllätys tulikin siinä, miten paljon paremmin meillä toimi tällainen osittainen hoitovastuun jakaminen kuin totaalijako.

Totaalijako, jossa siis toinen on töissä ja toinen vapaalla, oli minulle aivan kamalan raskasta.

Kotivuorossa ollessani kaipasin järkevää tekemistä ja suuntasin kaiken unen puutteesta vähäisen aivokapasiteettini sijoittamisen opiskelemiseen sillä välin, kun vauva nukkui. Sijoittamisesta harvoin puhutaan henkireikänä, mutta sellainen se minulle oli soseiden ja kakkavaippojen keskellä.

Kun olin työvuorossa, henkireikiä ei ollut enää lainkaan. Silloinen työni oli tosi kuormittavaa ja venyi iltoihin ja jopa öihin. Puolison päivät kotona olivat siis pitkiä. Kotiin tullessani halusin tietysti antaa hänelle tauon ja viettää aikaa lapsen kanssa. Omaa aikaa palautua ei ollut yhtään.

Olen jälkikäteen ihmetellyt, olenko todella ainoa äiti, joka koki puolison hoitovapaa-ajan tosi rankkana. Minusta miesten hoitovapailusta annetaan aina omituisen ruusuinen kuva: isät vain istuvat hiekkalaatikon laidalla virkistymässä ja pitävät kaivattua urabreikkiä, jonka aikana he viisastuvat ja kypsyvät johtajina tai muuta hienoa.

Taloudellisesti järkevää

Mutta osittainen vanhempainvapaa – SE oli ruusuista.

Jako toimi niin, että kun vauva täytti 3 kuukautta noin vuosi sitten, minä aloin tehdä kaksi päivää viikossa töitä. Puolisolla työpäiviä oli kolme. Vanhempainvapaapäiviä on kuusi viikossa, ja kun emme sitä hakiessa tajunneet, Kela lätkäisi lauantait puolisoni hoitovapaapäiviksi. Tämä oli sinänsä taloudellisesti järkevää, sillä hänen palkkansa on isompi kuin minun YEL-työtuloni, jonka mukaan yrittäjän vanhempainpäivärahat määräytyvät.

Taloudellisesti järkevää oli pitää myös yritykseni käynnissä. Liikevaihtoni laski hieman mutta ei älyttömästi edellisestä vuodesta, josta olin kolme kuukautta Kelan äitiysrahalla. (Sen aikana töitä saa tehdä vain sunnuntaisin). Osittaisella hoitovapaalla saa vapaasti tehdä töitä vauvan päiväunienkin aikana, vaikka olisi itse vanhempainvapaapäivällä. Osan työpäivistäni käytin Rahastokirjan kirjoittamiseen.

Jälkikäteen ajatellen sain vauvavuoden aikana ihan hemmetisti aikaan: noin 100 000 euroa liikevaihtoa, kirja, uusi podcast, kodin vaihto ja remontti. Remontista sentään ulkoistettiin kaikki mitä voitiin.

Vanhempainvapaan jakaminen oli kiva juttu myös puolisolleni. Hän sai viettää omia päiviä pienen vauvan kanssa, ei vain riiviötaaperon, joka on koko ajan kiskomassa tavaroita kaapista tai suttaamassa keittiötä sormiruokailullaan monta kertaa päivässä. Koska minä teen työtä kotona, imetyskin sujui ongelmitta äidin töiden häiriintymättä.

Lue lisää

Halusin kirjoittaa tämän blogin osittaisesta vanhempainvapaasta, jotta kaikki järjestely tulisi paremmin tutuksi. Ennen kaikkea yrittäjä-äitien, joilla on palkkatyössä olevia kumppaneita, kannattaa pohtia tätä mahdollisuutta.

Vanhempainvapaasysteemi ehti tässä välissä toki jo uudistuakin, mutta mahdollisuus osittaiseen vanhempainvapaaseen säilyi. Siitä voit lukea lisää täältä.

Kela haastatteli minua asiasta tähän juttuun. Asuttiin vielä Merihaassa!

%d bloggaajaa tykkää tästä: